logo

Kosthold

Interessen for ernæring har økt kraftig de siste årene. Vi kan ukentlig lese om nye vidunderkurer i aviser og ukeblad og delærde krangler i debattprogrammer på tv. Dette fører gjerne til forvirring blant folk; -hva skal vi tro på?

Samtidig opplever vi en kraftig økning av sykdommer som kan settes i forbindelse med spisevaner og livsstil, så ernæringsspørsmål er meget aktuelle for folk flest.

Utsagnet fra Hippocrates (ca år 460-377 f. Kr) er fortsatt aktuelt: ”La din mat være din medisin og la din medisin være din mat”

Ernæringens betydning for vår helse burde være grei å forstå. Kroppen vår fornyes hele tiden og det vi putter i oss danner grunnlaget for våre nye celler. Kroppen vår består av de stoffene vi har inntatt.
Jeg hører til de som mener at det er en sammenheng mellom kost, livsstil og helse. Det betyr at ubalanse i kroppen forårsakes av for eksempel stress, feil og/eller mangelfullt kosthold og en usunn livsstil. Denne ubalansen fører igjen til sykdom som jeg mener kan lindres ved hjelp av et tilpasset kosthold, kosttilskudd og endring av livsstil. Jeg anbefaler også påfyll av livsenergi gjennom healing, noe som hjelper kroppen å ta i bruk sine store selvhelbredende krefter.

Det har skjedd store endringer med maten vår de siste 50 årene. Maten har ikke det samme næringsinnholdet som tidligere og vi spiser stadig mer ferdigmat som er tilsatt kunstige stoffer.
Det er stort fokus på hvordan maten ser ut, kanskje ikke like stort fokus på næringsinnholdet…
Konklusjonen fra en rekke undersøkelsene er at vi i liten grad er tilpasset det kostholdet de fleste har i dag. Jeg er overbevist om at dette er årsaken til at det er så mange som ikke fungerer så bra om de kunne ha gjort.

 

Kostholdsveiledning

Ønsket om mer kunnskap om kosthold og ernæring førte meg til Medisinfagskolen og et studie i kostholdsveiledning.Målet med en kostholdsveiledning er å finne dine behov og hva som kan rette opp ubalanser for at du skal holde deg sunn og frisk og ha det bra.

Ved første møte foretar jeg en helhetsvurdering hvor vi går i gjennom dine matvaner, din livsstil og helse. Jeg foretar en analyse av ditt kosthold og gir råd ut fra dine spesifikke behov og hvilken mat du foretrekker. Vi samtaler om dine matvaner og analyserer ditt inntak av karbohydrater, proteiner, fett, vitaminer og mineraler.

Vi kommer frem til hva som bør endres av kosthold, livsstil osv. og jeg kan støtte og veilede deg gjennom jevnlige samtaler til du har nådd ditt mål.

I kostholdsveiledningen tar jeg også i bruk Tanita skanner som er en avansert vekt som måler kg kroppsvekt, kg muskelmasse, fettprosent, vannprosent og basalforbrenning bl.a.
Du vil også få tilbud om å måle pH-verdien i din urin. Dette er en viktig indikator på hvordan tilstanden i kroppen din er.
Forskere mener forsuring er årsaken til sykdommer i bindevev, ledd og muskler slik som osteoporose, revmatisme, fibromyalgi og sykdommer som ME og kreft bl.a.

Grønn te

Grønn te og svart te er former for te som begge lages av blad fra tebusken
Camellia Sinsensis, men med ulik bearbeiding av bladene.

For å lage grønn te, blir bladene dampet og tørket, for å få svart te, blir bladene tørket sammenrullet, gjæret og ristet.

Egenskaper og virkning
Forskning har vist at grønn te kan virke beskyttende mot hjerteinfarkt, minske risikoen for slag, redusere kreftrisikoen, senke blodtrykket, bekjempe forkjølelse og influensasymptomer, og i tillegg også
bekjempe tannråte og dårlig ånde.

Grønn te er også tillagt disse egenskaper:
Astringende (sammentrekkende),
urindrivende, svettedrivende,
blodstillende, katarrdempende, hemmer bakterier og virus,
beskytter slimhinnene, fremmer fordøyelsen, beskytter leveren, senker kolesterolet og virker slankende.

 

Grønn te inneholder:
Polyfenoler som er kraftige antioksidanter. Antioksidanter reduserer mengden med
frie radikaler.Frie radikaler knyttes til alvorlige sykdommer som kreft og bidrar til at kroppen eldes for tidlig.

Grønn te inneholder en antioksidant
EGCG som er mer enn 200 ganger så
kraftig som vitamin E.

Grønn te kan også brukes i kremer
( f.eks Skin Activator fra Herbalife)
eller kompresser.

Viktige momenter for vår helse og vårt velbefinnende:

  • Vann. Stikkord her er vannkvalitet og inntak av nok rent vann.
  • Søvn. Hvordan er søvnkvaliteten din, madrassen?
  • Stråling fra trådløse nettverk, mobiltelefon, trådløs telefon osv.
  • Forurensing, hvordan er luften du puster i?
  • Mikrobølgeovn
  • Ren mat
  • Kosttilskudd
  • Røyking
  • Mentale utfordringer (stress, jobb, familie, økonomi).

Der det finnes en ubalanse må vi spørre oss:
-Hva er det for mye av?
-Hva er det for lite av?

Jo flere plager, jo mer alvorlig ubalansen er, jo viktigere er det å finne årsakene…